Onderzoekers ontdekken dat het tweede kind eerder crimineel wordt

0
2

Je hebt misschien een nieuwe manier gevonden om je broertje of zusje te plagen. Recent onderzoek wijst uit dat tweede kinderen een grotere kans hebben dan kinderen die als eerste geboren zijn om crimineel te worden. Of ze nou problemen hebben met autoriteit op school of met de wet, het lijkt erop dat tweede kinderen vaker in de problemen komen.

Het nieuwe onderzoek, gebaseerd op bevindingen van onderzoekers aan de Universiteit van Florida, Northwestern University en MIT, hebben deze conclusies gebaseerd op onderzoek waarbij duizenden broers en zussen werden onderzocht en geobserveerd. De broers waren zowel afkomstig uit de staat Florida als Denemarken, twee landen met compleet verschillende culturen, maar toch met soortgelijke bevindingen.

Ook al kwamen de deelnemers uit verschillende culturen, het onderzoek concludeerde dat in Denemarken en Florida de tweede kinderen (jongens) vaker moeite hebben met autoriteit dan kinderen die als eerste geboren zijn. Het onderzoek zegt:

 “Ondanks de totaal verschillende omgevingen van de twee onderzochte gebieden hebben we opmerkelijk overeenkomende resultaten gezien: Bij families met twee of meer kinderen loopt het tweede kind 20 tot 40% kans om crimineel te worden vergeleken met kinderen die als eerste geboren zijn.”

De link tussen het tweede kind en misdaad

De onderzoekers van het onderzoek zeggen dat de kans op criminele trekjes kan worden afgeleid van factoren zoals de opvoeding van het kind. Ze hebben een theorie dat het tweede kind minder één op één aandacht krijgt van de ouders en niet zo goed in de gaten worden gehouden als het eerste kind.

Lees ook  ‘Ik ben 40 EN NOG MAAGD’

Door dit tekort aan aandacht kan het ervoor zorgen dat het tweede kind roekeloos gedragen gaat vertonen om de aandacht van de ouders te trekken.

Onderzoekers zeggen ook dat als een eerste kind is geboren, de ouders vaak zo veel mogelijk vrije dagen opnemen van hun werk om te focussen op hun eerste kind en hoe ze het kind het beste kunnen opvoeden. Wanneer een tweede kind wordt geboren, dan gaan ouders veel sneller weer werken, wat dus leidt tot niet alleen minder aandacht voor het kind, maar het zorgt ook voor het gevoel van concurrentie met het werk en de taken van de ouders.

Auteurs van het onderzoek speculeren dat tweede kinderen zich misschien kunnen misdragen omdat ze hun oudere broer of zus gebruiken als rolmodel en kopiëren hun gedrag, wat misschien niet goed bij de leeftijd past. Ook kan het zijn dat het eerste kind opgroeit en naar de ouders kijkt wanneer hij of zij handelt, waardoor ze zich volwassener gaan gedragen en sneller kunnen leren dan het tweede kind tijdens een periode waarin de ontwikkeling cruciaal is.

Passie voor opvoeden verloren na eerste kind?

Een eerder onderzoek wees uit dat oudere broers en zussen waarschijnlijk intelligenter zijn dan kinderen die na hen geboren zijn. Ouders die voor dit onderzoek waren geïnterviewd hadden de neiging toe te geven dat ze minder passie hadden bij het opvoeden van een tweede of derde kind dan bij het opvoeden van het eerste kind. Ze gaven toe dat ze minder zin hadden om verhaaltjes voor te lezen voor het slapengaan, om te knutselen met de kinderen of om ze een instrument te leren bespelen, wat dus kan resulteren in het eerste kind die intelligenter is.

Lees ook  Stephanie laat het gat in haar buik na de zwangerschap zien – om andere nieuwe moeders te inspireren

Bij dit onderzoek gaven moeders ook toe dat ze na hun eerste zwangerschap niet zo voorzichtig meer waren met het vermijden van dingen die schadelijk zouden kunnen zijn tijdens de zwangerschap, zoals roken, cafeïne of drugs, wat ervoor kan zorgen dat het kind zich niet goed ontwikkelt.

Echter is het niet alleen maar slechts nieuws.

Shankar Vedantam, Sociale Wetenschapscorrespondent van de Landelijke Publieke Radio, zegt dat je je niet te veel zorgen moet maken om je tweede kind die misschien criminele trekjes gaat vertonen. Ook al wijst het onderzoek uit dat 25 tot 40% van de kinderen verkeerde keuzes zou kunnen gaan maken, maar een klein deel van de kinderen raakt echt in de problemen met de wet.

Ben jij een tweede kind? Heeft je oudere broer of zus een negatieve invloed gehad op je gedrag? Vergeet dit artikel niet te sturen naar al je vrienden die ook tweede kind zijn om ervoor te zorgen dat ze niet in de problemen raken!

DELEN